onsdag, maj 21, 2008

Sommar i Sverige


Älskade Sverige! Vad vore livet utan gammal hederlig svensk sommar?


Sommar. Sol och bad och varma sommarnätter, midsommarfirande med salt sill och nubbe och långa strandpromenader i gassande sol där svensken förväntas utgöra en vacker och vältränad silhuett mot den blå horisonten. Välkommen till den svenska sommaren!

På midsommarafton förväntas herrarna skutta runt i hemsydda, pittoreska folkdräkter med knätofs. Om de dessutom kan spela fiol och dragspel och samtidigt se finurliga ut kommer traktens damer att kasta långa blickar på dem. Dessa damer förväntas också bära folkdräkt. Helst ska de också sälja hembakt kaffebröd och med klämkäck uppfordrande röst uppmana till allmän ringdans. De yngre kvinnorna bör ha vita, skira sommarklänningar att graciöst vandra omkring i. En blomsterkrans att ha i håret hör också sommaren till. Ingen bryr sig om pollenallergiker, alla ska ha blommor i håret, annars j-vlar.

Detta fina, svenska sommarnöje brukar traditionsenligt få en stämningsfull avslutning i rabatter och annat, och skänka mången svensk en hederlig, skandinavisk bakfylla. Ty vad vore en svensk sommarfest utan sprit? Utan sprit skulle svensken aldrig orka sitta fyra timmar bredvid sin granne Olle som skryter om sin nya Opel Vectra.

Ett annat svenskt sommarnöje är att vandra genom kvällssolen till romantiska utedanser på björkbeklädda fäbodar. Här brukar herrar och damer dansa foxtrot, vals, bugg och, för att ge luften litet laddning, den exotiska salsa herrarna och damerna lärt sig på Mallorca 1991.

Med tanke på hur lång tid av året vårt land är täckt av snö och is, hojtar svensken: "Det är synd och skam att inte njuta av det vackra sommarvädret!", och kastar sig i bilen för att ta sig till närmaste lilla insjö eller strandremsa. Detta resulterar i timslånga bilköer och gnälliga barn som i sin iver vill blåsa upp luftmadrassen redan i baksätet.

Väl på stranden hoppar barnen i vattnet, tjoar, skär sig nästan genast på en vass sten och gallskriker i trekvart. Modern, som i sin sommarglada strandförväntan släpat med sig kex, bullar, saft, smörgåsar, varm choklad, varmkorv, potatis, knäckebröd, bearnaisesås, nubbe, salta pinnar, extralimpor och två smörpaket, dukar upp det lätta sommarfikat på det sommarfina, hopfällbara plastbord familjen för ändamålet inhandlat på Jysk Bäddlager för 149,50: -.

Fadern står och inandas stämningen. Iförd sina åtta år gamla badbyxor med Kalle Anka på, står han med händerna i sidorna och betraktar de unga, friska och starka människorna som passerar honom. Det vill säga de kvinnliga unga, friska och starka människorna. Modern blänger på honom och fadern resignerar och fäller upp Aftonbladets sportbilaga istället.

Barnen kommer dyblöta och hungriga och skvätter sand i maten. Modern blir arg och håller ett tal om god vandel och samhällets stöttepelare, och fadern rycker på axlarna och tar det hela med ro tills han druckit sin nubbe och fått halsen full med sand. Om fadern kunde tala skulle de små ligisterna fått höra ett sanningens ord, men nu får han nöja sig med att blänga elakt. Barnen skrattar och pekar på sin far som ser så rolig ut där han hostar i solstolen.

Förutseende som modern är har hon packat ned strandtennisracket och boll, vilka barnen redan efter fyra minuter kasserat och kastat bollen i huvudet på en sovande pensionär vid namn Kurt.

Kurt är nu med raska steg på väg mot målsman för att kräva ersättning för sveda och värk. Fadern bleknar inför den våldsbenägne pensionären och ger honom två smörgåsar, resten av nubben och sportbilagan. Sedan kastar fadern in strandbord, mat och familj i bilen för att befinna sig på säkert avstånd då instabile Kurt sätter tänderna i sandsmörgåsarna.

Egentligen är nog svensken som mest nöjd när sommaren är över. Det är när kommentarer som "det var ju skönt i värmen, då återstår bara mörker" och "jaha, då hade vi sju månaders vinter framför oss", yttras i möten mellan svenskar man vet att dessa innerst inne är överlyckliga över att inte längre behöva exponera sitt bleka, gropiga yttre på offentlig plats.

Vi svenskar kan nu dölja oss själva i de säckiga träningsoveraller vi brukar ha, och återgå till det trygga, monotona och härliga svenssonlivet.

Vad det är underbart att bo i Sverige!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det var verkligen Sverige i ett nötskal!

Det där med glassen.. pinnglass? Ja, där blev det ju lite jobbigare... kanske borde göra en undersökning? Tror din teori om att tjejer äter glass långsammare (och mat över huvud taget) stämmer, och då kan det ju vara smidigare med bägare. Eller så vill tjejer spara in några kalorier på att inte äta våfflan, hehe.

Nu blir det till att studera glassätare en tid framöver, så återkommer jag med resultatet! Tills dess får du väl försöka sova så gott det går, och inte fundera för mkt över detta ;)

Andreas sa...

Jag blev så stolt över att vara svensk ayy jag i falsett var tvungen att sjunga nationalsången.

Plus att jag blev medlem i Sverigedemokraterna. Funderade först på NSF, men insåg att det vore lite för mycket stigma.

Plus att det inte är särskilt svenskt att öppet stå för en åsikt, man ska gärna vara lite vag och dölja sitt egentliga intresse bakom slagord som "värdegrund", "folkhem", och "bidrag"...

Vill passa på att understryka sarkasmen i mitt inlägg så att jag inte får NSF på halsen, igen... Sist gick det bra, men att kissa på samma stängsel två gånger...