lördag, juli 05, 2008

Något gick fel efter 1905

Norge, ja. Grannlandet där alla är glada, pratar roligt och äger minst en lusekofta var. Eller något åt det hållet.

Men vad kan man egentligen förvänta sig av ett land där till och med McDonalds tapetserar med Norges kanske mest uttjatade slogan Ut på tur - aldri sur? Landet där man under lunchen tittar snett på svenskar med hederliga matlådor - norrmännen själva skulle inte komma på tanken att äta annat än bröd med brunost vid detta tillfälle. Ett land där man får söka med ljus och lykta efter sojakorv, medan man i princip kan köpa synnerligen vidriga fiskkakor och fryst pizza* i minsta butik?

Vegetarianer verkar inte finnas i Norge. Norrmännens uppfattning av en vegetarisk rätt verkar vara en smula diffus. Om man säger: jag tar också pastan, men utan skinka tack, jag är vegetarian så får man visserligen en pastarätt, fast med mindre skinka än i ordinarie beställning. Ropar man då på personalen: hovmästaren, det är kött i min mat, så blir man betraktad som kuriositet. Klagade man istället på att man funnit en fluga i maten, finge man troligen mer sympati.

Att ens försöka förklara de olika vegetariska benämningarna för en lite äldre norrman verkar fruktlöst. Vadå halvvegetarian, då vill du väl ha skinka i maten? Inte? Men du äter ju fisk? Varför det? White meat eater? Men lax är ju rosa, hur går det ihop?

I Sverige är vi vana vid att bönor och linser är billigt. Efter ankomsten till Norge blir vi plågsamt medvetna om att en burk med kidneybönor ofta kostar över femton spänn. Grönsaker ses som onödig lyx i den norska husmanskosten; att äta sallad till maten är enligt norrmännen merendels överfödigt. Och vill man som jag ha tag på fefferoni, så bör man dra sig till minnes att dessa i Norge heter "banana peppers". Frågar man efter fefferoni får man uthärda flertalet underliga blickar, för att sedan bli hänvisad till köttdisken där man ändå kommer att flippa ur till slut: Fefferoni sa jag, inte pepperoni! Nej! Jag är vegetarian! Ta bort korven! Fefferoni! Den gröna, starka saken! Nej, inte salami! FEFFERONI! Sluta vifta med korven, sa jag! F-E-F-F... äh, skitsamma!

Det är lika roligt varje gång att emigrera.**

*
Felix Grandiosa blev faktiskt utsedd till norsk nationalrätt för ett par år sedan. Den är så populär att det 2005 kom ut en bok om saken; som innehåller gemene mans historier om den frysta pizzan i fråga, samt olika sätt att variera den. 2006 låg sången "Respekt för Grandiosa" på VG-listan under åtta veckor, och laddades ner som ringsignal över 700.000 gånger. Ja, se norrmän.

**Jag älskar att flytta utomlands. Det är något av det roligaste som finns.

2 kommentarer:

Vardagsanalys sa...

Jag har en kompis som var i Vitryssland en gång och försökte beställa vegetariskt. Det gick inget vidare.

Var det inte nån minister som sa någon gång att Norge är den sista sovjestaten eller något liknande? Han kanske syftade på maten? :)

Siquidem sa...

Jo, samma ärkesär som "inte märkte" att han befann sig på porrklubb, för att det "var för mörkt". Bra ursäkt. Undrar om någon köpte den.